Kedves Felvételiző!

 1410117

Németül tanultál az iskolában? Szívesen tanultad a nyelvet? Nem tudod, hova felvételizz? Ha az alapképzés után nem szeretnél továbbtanulni, a BA-képzésben különböző óraszámokban részt vehetsz pl. idegenforgalmi, tolmács-fordító, német nemzetiségi, szövegkiadási, osztrák irodalom és kultúra stb., stb. specializációban. Ha tanár szeretnél lenni, s már tudod, hogy milyen szakra jelentkezel, de azt még nem, mi legyen a másik szakod, bátran jelentkezz a Szegedi Tudományegyetem német nyelv és irodalom szakára! Miért? Erre szeretnénk itt Neked válaszolni két lépésben:

Miért válaszd a germanisztika szakot?

Germanisztika – így nevezik a német nyelv és irodalom szakot. Ez azt jelenti, hogy az előadások és szemináriumok többsége a német nyelvvel, a német és az osztrák irodalommal és országismerettel foglalkozik. Temészetesen vannak nyelvórák is, ahol tovább fejlesztheted a nyelvtudásodat, de az egyetem nem nyelviskola! Az előadások németül folynak, s a szemináriumok nyelve is német.
Mit tudhatsz meg, ha nyelvészettel foglalkozol?
 
A nyelvészet nem azonos a nyelvtannal. Persze az is beletartozik, de alapvetően más. Megtudhatod például, hogy miért alakultak úgy a ragozások, ahogy azt most ismerjük. Megismered a nyelv logikáját, s azt, hogy mit rejt magában, ha figyelmesen olvasunk.
Mit tudhatsz meg, ha német és osztrák irodalommal foglalkozol? Irodalomóráid már voltak a középiskolában, de ez nem középiskola! Itt megismerheted a német nyelvű irodalom történetén és régebbi korok irodalmán túl a kortárs szerzők műveit, de a kultúratudományi ismeretek keretében más társművészetek jeles korszakait is.

Miért Szegeden?

Szegeden a germanisztika, azaz a német nyelv és irodalom szak tiszteletreméltó múltra tekint vissza. Ezen túl Szegeden néhány év óta egy olyan mesterszakra is jelentkezhetsz (Német nyelv, irodalom és kultúra nemzetközi mesterképzési szak), amelynek keretében tanulmányaid egy részét a németországi Kasseli Egyetemen folytathatod és nemcsak az SZTE, hanem a Kasseli Egyetem német diplomáját megkapod egyetemi tanulmányaid lezárásakor. Ez Magyarországon egyedülálló lehetőség!

Intézetünk nem túl nagy, így a személyes kapcsolatok kiépítése könnyebb. A tanárok is jobban tudnak figyelni a diákokra. A diákok aktívan részt vehetnek az intézet életében. A félévenként készülő diákújságban, a a GeMa-ban (Germanistisches Magazin) diákok írnak arról, hogyan élnek, kiket, milyen vendégprofesszorokat ismertek meg, de ők szervezik a germanisták buliját, a GermanIsten-Partyt is.

A Germán Filológiai Intézet sokrétű nemzetközi kapcsolattal rendelkezik. Diákjaink tanulmányaik egy részét külföldi egyetemeken is elvégezhetik, hiszen pályázhatnak Németországba (DAAD-ösztöndíjakkal), Ausztriába (az OeAD-programjainak keretében) és Erasmus-programmal is részt vehetnek külföldi tanulmányutakon. Erasmus-partnereink közé tartozik többek között a drezdai, regensburgi, kasseli és berlini egyetem. Félévenként tucatnyi diák mehet 1-1 német egyetemre tanulni. Évente szervezünk további tanulmányutat különböző projektek keretében.

Ha
  • szeretnéd német nyelvtudásodat továbbfejleszteni,
  • kíváncsi vagy a német nyelvterület országainak kultúrájára,
  • jártasságot kívánsz szerezni a különböző német nyelvű szövegek értő olvasásában,
  • érdekel német nyelvű írók, művészek művei és munkássága,
  • szeretnék tenni valamit a német nyelvű kultúrák terjesztéséért,
  • szeretsz németet tanulni, s tanárként szívesen adnád tovább tudásodat,
  • úgy érzed, hogy képes vagy két nyelv és kultúra között (pl. fordítóként) közvetíteni,
                                                                                                          jelentkezz hozzánk bátran!

Az intézetünkben folyó oktatómunka célja olyan szakemberek képzése, akik sokoldalú ismereteik és jó német nyelvtudásuk révén képesek a későbbiekben akár a humán tudományok, a gazdasági élet, akár az írott vagy elektronikus sajtó, az idegenforgalom vagy a nemzetközi kommunikáció területén sikereket elérni.

Reméljük, elhiszed, hogy érdemes Szegeden germanisztikát tanulni!

 

SZTE BTK BA Germanisztika - 2017
https://www.youtube.com/watch?v=N2ErgFtSH4U&index=9&list=PL5Z-6ECn9EVpH25lhpoGy_opt_Uq5ZIZp
(video - link)

SZTE BTK Osztatlan tanárképzés - 2017
https://www.youtube.com/watch?v=oi_DzMcTUes&index=2&list=PL5Z-6ECn9EVpH25lhpoGy_opt_Uq5ZIZp
(video - link)

SZTE BTK Felvételi kiadványa 2018/2019
https://www.u-szeged.hu/felveteli/felveteli-kiadvany/szte-kari-kiadvany-btk
(PDF - link)

BTK_Germanisztika_BA (Alapképzés, tájékoztató füzet)
http://www.arts.u-szeged.hu/oktatas/kepzesek-btk/btk-germanisztikaba
(PDF - link)

osztatlan némettanári képzés (tájékoztató füzet)
(PDF)

 

2019  SZTE Germanisztika   globbersthemes joomla templates