Kedves Felvételiző!                                                                        

   

  Hogyan lehetsz tanár?

   

   1. Ha semmilyen tanári előképzettséged sincs:

  Egyszakos tanári diplomához először el kell végezni a germanisztika alapképzést, majd a német nyelv, irodalom és kultúra mesterszakot. Ezután lehet jelentkezni 2-féléves részidős tanárképzésre.

  Kétszakos tanári diplomához osztatlan kétszakos tanárképzésre kell jelentkezni a Szegedi Tudományegyetem által meghirdetett szakpárok közül választva. (Ha esetleg menet közben rájössz, hogy mégsem Neked való a tanári pálya, akkor át tudsz jelentkezni germanisztika képzésre, és a már elvégzett tárgyakat elismerjük.)

   

      2. Ha már van tanári előképzettséged:

  Jelentkezhetsz a tanári szakképzettséget követő újabb (más szakos) tanári oklevelet adó 4-féléves képzésünkre.

  A különböző képzésekről részletesen tájékozódhatsz a Képzés menüpontban.

   

  Amit kínálunk:

  • nyelvtudásod fejlesztésével eljuthatsz felsőfokú (C1) szintre
  • alapvető nyelvi, irodalmi és kulturális ismeretekre tehetsz szert
  • megtanulod a német nyelv oktatásának módszereit
  • helyben el tudod végezni az oktatási gyakorlataid több partneriskolánkban
  • lehetőséged lesz ösztöndíjjal külföldi egyetemeken (pl. Bécs, Berlin, Köln, Regensburg, Salzburg) eltölteni pár hónapot
  • betekintést nyerhetsz a kutatói munkába, és ki is próbálhatod magad mint kutatódiák
  • jelentkezhetsz doktori képzésre

   

      Olvasd el hallgatóink ajánlását is: Elsősök elsősöknek!

   

  Mit fogsz tanulni?

  Tanárképzésen a német nyelvről, a német nyelvű (németországi és osztrák) irodalomról és kultúráról tudhatsz meg minél többet, valamint arról, hogy kell adott szinten és korcsoportban a német nyelvet tanítani.

  Természetesen vannak nyelvórák is, ahol fejlesztheted a nyelvtudásodat. Azt azonban tudnod kell, hogy az órák nyelve is a német, ezért fontos, hogy már jól ismerd a nyelvet, mielőtt felvételizel.

  Mit jelent pontosan a nyelvészet?

  A nyelvészet több, mint nyelvtan: itt az adott nyelv egészéről szerezhetsz érdekes és fontos tudást. Például, hogy miért úgy ragoznak a német nyelvben, ahogyan azt most ismerjük. Megismerheted a nyelv logikáját: miért azt a szórendet használjuk, amit, milyen kapcsolatban állnak egymással a szókincs elemei? Átfogó ismereteket szerezhetsz a német nyelvváltozatok használatának kérdéseiről is, így mindig tudni fogod, milyen beszédhelyzetben kivel szemben mely szavakat, szerkezeteket kell használnod – és azt is, mit olvashatsz ki a sorok közül egy-egy szövegben.

  Irodalom és kultúra – másképp

  Tanárszakon német és osztrák irodalomórád is lesz. Itt megismerheted a német nyelvű irodalom történetét, a régebbi korok irodalmát, valamint a kortárs szerzők műveit is. A média- és kultúratudományi ismeretek keretében áttekintést kapsz más társművészetek jeles korszakairól, valamint a német nyelvű országok történetéről is.

  Szakmódszertan – tanulj meg tanítani!

  Az általános pedagógiai és pszichológiai ismeretek mellett fontos tudni, milyen módszerekkel lehet a német nyelvet tanítani a különböző iskolatípusokban és tanulói csoportokban. Azt is megtanulhatod, hogyan kell jó tesztet írni és a nyelvtudást értékelni, hogyan lehet játékokat, különböző médiákat és tanulási stratégiákat használni az oktatásban. Tanárrá válásodat egyetemi oktatók és gyakorló tanárok segítik.

   

  Várjuk Szegeden a jövő tanárait!

   

  További információk:

  www.felvi.hu/

  SZTE Felvételi információk, hírek, kiadványok
  http://www.u-szeged.hu/felveteli/

  SZTE BTK - Felvételizőknek
  http://arts.u-szeged.hu/kozepiskolasoknak-2021

  SZTE Tanárképző Központ
  https://www.u-szeged.hu/tanarkepzes-index

   

  © 2024 Germán Filológiai Intézet. All Rights Reserved. Designed By JoomShaper