A német filológiai tantervek gyakorlatorientált fejlesztése

  A projekt az Erasmus+ KA2 Stratégiai Partnerségek programjának keretében jött létre és a Szegedi Tudományegyetem, a Bécsi Egyetem (Universität Wien) és a pozsonyi Comenius Egyetem germanisztikai intézetei között folytatott szakmai együttműködést támogatja.
   

  Időtartam: 2019.09.01 – 2022.08.31.
  A projekt vezetői: Prof. Dr. Roland Innerhofer, Prof. Dr. Stefan Krammer (Universität Wien), Dr. Hárs Endre (Szegedi Tudományegyetem), Dr. Jozef Tancer (Comenius Egyetem, Pozsony)
  A projektben résztvevő kutatók: Dr. Desiree Hebenstreit (Universität Wien); Dr. Szabó Judit (Szegedi Tudományegyetem), Dr. Miloslav Szabó, Dr. Ivana Zolcerová (Comenius Egyetem, Pozsony)

  A projekt fő célkitűzése a germanisztikai tantervek gyakorlatközpontú fejlesztése és kiegészítése. A nemzetközi együttműködés keretében korszerű tananyagok kidolgozására kerül sor, ennek célja az 1848 és 1948 közötti időszak közép-európai kulturájának megismertetése, illetve a szövegértéssel és -feldolgozással kapcsolatos képességek előmozdítása (forrásanyagok feltárása, digitalizálása, szerkesztése és fordítása).

  A nemzetközi projekt célja egy átfogó digitális szöveg-adatbázis és egy hozzá kapcsolódó digitális oktatási környezet megalkotása az egyetemi szintű germanisztikai kurzusok támogatásának elősegítésére. A digitális adatbázis és a hozzá kapcsolódó oktatási plattform megtervezése és létesítése szakmai kutatómunkára épül és oktatási tevékenységeket is magában foglal. Ez utóbbiak keretében Bécsben, Pozsonyban és Szegeden hallgatók is bekapcsolódtak a projekt munkájába a digitális elképzelések optimalizálása és a hallgatói feladatok (digitális szövegkorpuszokban, adatbázisokban és könyvtárakban folytatott munka, elektronikus szövegelemzési gyakorlatok, kultúratudományos kommentárok szövegezése idegen nyelven stb.) megvalósíthatóságának vizsgálata céljából. Szegeden felsőbbéves tanárszakos hallgatók (Csikós Gréta, Dobi Richárd, Mede Réka, Nagy Luca, Rózsa Adrienn és Zsuzsandor Vivien) kutatási tevékenysége és a velük folytatott közös konzultációk támogatják a szakmai kutatómunka és a nemzetközi felsőoktatási projekt sikerét. 

  © 2024 Germán Filológiai Intézet. All Rights Reserved. Designed By JoomShaper